trilfiets

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Diverse media berichten vanochtend dat TNO een fiets ontwikkeld heeft die waarschuwt voor gevaren. Een trilfiets, zo wordt de slimme fiets op de website van omroep Powned genoemd. De trilfiets is bedoeld om het aantal ongevallen met fietsende ouderen te beperken. Daar zijn er nogal wat van en maar liefst 120 oudere fietsers komen jaarlijks in het verkeer om. Relatief vaak hebben ouderen ongevallen waar geen andere verkeersdeelnemers bij betrokken zijn. Zo fietsen ouderen blijkbaar nogal eens tegen paaltjes aan. Ter voorkoming daarvan zal de trilfiets worden uitgevoerd met handvatten die trillen als er een paaltje of een ander stuk straatmeubilair op het wegdek staat. De trilfiets heeft bovendien een zadel dat trilt bij naderend gevaar van achteren.

De fiets wordt daartoe uitgerust met een radar en met en camara: ‘We zijn door het ministerie van Infrastructuur gevraagd en technisch zijn we al in staat om oudere fietsers te informeren en te waarschuwen voor naderend gevaar’, aldus een medewerker van TNO, die door Powned wordt geciteerd.

De trilfiets is echter nog niet op de markt. Het zal waarschijnlijk duren tot 2016 voor de eerste trilfiets de weg op gaat. En waarschijnlijk heeft die fiets in de winkel dan met een heel andere naam aangeprezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *