meekijkstaat

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘De afluister- en meekijkstaat is al decennia een feit,’ stelde De Telegraaf gisteren op de site. Het woord afluisterstaat stond afgelopen zaterdag al eens in de Krant van Wakker Nederland en dateert bovendien uit 2002, maar het woord meekijkstaat maakte in de aangehaalde kop gisteren zijn debuut in de media.

Afluisteren is de afgelopen jaren geleidelijk aan van betekenis veranderd en betreft nu niet alleen het gesproken woord, maar ook het via mobiele telefoons en computers verzonden geschreven woord. De introductie van het woord afluisterwet, een paar jaar geleden, maakte dat pijnlijk duidelijk, want de desbetreffende wet had niet alleen betrekking op het telefoon-, maar ook op het e-mailverkeer.

Het woord meekijkstaat lijkt gevormd te zijn met het woord meekijken in de betekenis ‘heimelijk kijken naar wat iemand doet’ oftewel ‘(visueel) spioneren’. Dat kan de overheid tegenwoordig al simpelweg doen door ons internetgedrag te bestuderen. Maar het is niet ondenkbaar dat er ooit nog eens overheden zijn – natuurlijk niet de onze – die de burgers ook met andere middelen in de gaten gaat houden: piepkleine cameradrones of misschien wel de webcams van onze eigen computerapparatuur. Oh brave new world …

Tegen die tijd wordt het woord meekijkstaat relevant. Maar misschien ook wel verboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *