pop-upmuseum

geplaatst in: Woord van de dag | 1

De toekomst van het museum is misschien wel het pop-upmuseum. Zeker nu De Wereld Draait Door binnenkort zo’n tijdelijk museum gaat organiseren. Samengesteld uit wat er zoal in de depots van een aantal befaamde musea te vinden is.

Het verschil met een echt museum is dat het pop-upmuseum niet door een conservator ‘die ervoor doorgeleerd heeft’ wordt samengesteld, maar door iemand die alleen maar populair is, een BN’er dus. Marc-Marie Huijbregts mag in de kelders van het Van Abbemuseum gaan graven en Nico Dijkshoorn kan gaan wroeten in het depot van Het Drents Museum. De bedoeling is dat werk van ‘verborgen kunstenaars’ zichtbaar gemaakt wordt.

Wij houden een beetje ons hart vast, want 1) kan Marc-Marie of Nico eigenlijk wel bepalen wat uit kwalitatief oogpunt museumfähig is, en 2) wordt de tentoonstelling wel een beetje verantwoord? Maar misschien krijgen ze wel advies. Van Matthijs zelf.

Het scheppen van pop-upmusea past overigens prima in het modeverschijnsel dat iedereen, maar dan ook iedereen tegenwoordig overal verstand van heeft. Museumpje spelen is geen hobby maar een vak, en het is eigenlijk treurig dat enerzijds echte conservatoren ontslagen worden omdat musea van de (dorps)politiek maatschappelijk relevant moeten worden en ‘hun eigen broek zoveel mogelijk zien op te houden’ en dat anderzijds BN’ers hun vangarmen nu ook al naar het culturele erfgoed uitstrekken.

Maar genoeg gemopperd. Pop-upmuseum is geen splinternieuw woord maar het is wel een woord dat door de actie van DWDD nu echt door zal breken. Het is de zoveelste samenstelling met het eerste deel pop-up, dat zich inmiddels heeft losgezongen van de leenwoorden pop-upshop en pop-upstore en waarmee nieuwe samenstellingen van het type pop-upgalerie, pop-uptheater en pop-upwarenhuis worden gevormd.

Misschien moet iemand ook maar eens gaan nadenken over een pop-upwoordenboek.

  1. Jeroen

    Het idee van de gastconservator is al ouder, ook een ‘leek’ als koningin Beatrix mocht al eens een tentoonstelling samenstellen (zie http://www.stedelijk.nl/en/exhibitions/de-voorstelling, waar ook wordt gemeld dat zij al weer de derde gaste was). Mooie tentoonstellingen, alle drie, weet ik nog, dus een interessante keuze kan wel degelijk door ‘amateurs’. Alles wat mensen kan prikkelen om vervolgens een professionele tentoonstelling te bezoeken, is de moeite waard, lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *