komeetlander

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Helemaal nieuw is het woord niet, want in het verleden werd er al over gedroomd dat een ruimtesonde op een komeet zou landen, maar dankzij de geslaagde landing van de Europese komeetlander Philae op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko staat het woord komeetlander sinds afgelopen donderdag helemaal op de kaart.

Zo’n ruimtereis heeft natuurlijk nogal wat voeten in de aarde en het is dan ook geen wonder dat het woord een jaar of tien geleden al eens opdook in de media. Om vervolgens nauwelijks daarin te figureren. Tot deze week, waarin het woord in ongeveer elke krant te vinden is. In principe kan elke mediaconsument komeetlander nu dus kennen, wat overigens nog niet wil zeggen dat het woord meteen courant is.

Komeetlander is gevormd naar analogie van andere samenstellingen met -lander, zoals maanlander, Marslander en Venuslander. Komeetlander hoeft evenmin als maanlander met een hoofdletter te worden gespeld (in tegenstelling tot Mars- en Venuslander), omdat komeet net als maan een soortnaam is.

Juist doordat komeetlander met behulp van een productief woordvormingsprocedé is gevormd, lijkt het woord meteen vertrouwd. Vertrouwdheid is overigens slechts een van de mogelijke succesfactoren van (nieuwe) woorden. Andere zijn onder meer beknoptheid, welluidendheid, duidelijkheid. Op al die criteria scoort komeetlander neutraal of positief. Op grond daarvan staat niets een verdere verspreiding van komeetlander in de weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *