endolysine

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Biochemici kennen het woord waarschijnlijk al tijden, maar in de media maakte het pas deze week zijn debuut: endolysine. Elsevier schrijft vandaag over dit enzym in een artikel over de strijd tegen bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, zoals de MRSA-bacterie. Endolysine is namelijk in staat de celwand van zulke bacteriën af te breken, wat uiteindelijk leidt tot ontbinding oftewel vernietiging van de bacterie (lysis). Afgelopen weekend berichtte het Reformatorisch Dagblad trouwens als eerste van de vaderlandse media over deze wetenschappelijke ontwikkeling.

Wetenschappelijke termen, vooral uit de chemie en biochemie, dringen doorgaans maar mondjesmaat door in de omgangstaal (en nog minder snel in het woordenboek). Een uitzondering zijn wetenschappelijke termen die verband houden alledaagse zaken, zoals het huishouden en de (volks)gezondheid. Wetenschappelijke termen die daarop betrekking hebben, hebben nogal eens de neiging om sluipenderwijs in de omgangstaal terecht te komen.

Of dat ook zal gebeuren met endolysine, moeten we afwachten. Dan moet de term ook in de toekomst nog geregeld in de gewone media worden gebruikt. Die kans is niet zo heel groot. Immers, als endolysine goed werkt in de strijd tegen de MRSA- en andere resistente bacteriën, is dat probleem opgelost en niet meer nieuwswaardig, evenmin als de bestrijding ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *