‘Neger’ in het leger

geplaatst in: Taalnieuws | 0

CNN bericht dat militairen in de Verenigde Staten voortaan collega’s met een donkere huidskleur ‘neger’ (negro) mogen noemen. Ook de woorden ‘zwarte’ (black) en ‘Afro-Amerikaan’ (Afro-American) zijn toegestaan. Dat is opmerkelijk, want het woord negro kan volgens sommige Engelstalige woordenboeken als beledigend worden ervaren, al is dat mogelijk medeafhankelijk van de manier waarop het woord wordt uitgesproken en de context waarin het woord wordt gebruikt. Meer hierover leest u hier.

In het Nederlands lijkt de frequentie van het woord neger de laatste jaren af te nemen. Geen wonder, want ook woordenboeken waarschuwen tegenwoordig dat dit woord door sommigen als kwetsend of als scheldwoord wordt ervaren, zonder overigens het gebruik van dit woord expliciet te ontraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *