stadspoli

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Nee, een heel spannend woord is stadspoli niet, maar het is wel zo’n woord dat mogelijk sluipenderwijs ingeburgerd zal raken in onze taal. De Volkskrant schrijft vandaag vrij uitgebreid over dit vrij nieuwe fenomeen. Vrij nieuw, want het fenomeen bevindt zich nog in de experimentele fase en het woord stadspoli debuteerde pas ongeveer anderhalve maand geleden pas in de media.

De stadspoli is een experiment van de eerstelijnszorgbedrijf ZIO (‘Zorg In Ontwikkeling) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum. ‘Het doel is patiënten met eenvoudige zorgvragen zo veel mogelijk buiten het dure ziekenhuis te houden’, zo blijkt uit het Volkskrant-artikel. De achtergrondgedachte is: ‘Negen van de tien patiënten die door huisartsen naar het ziekenhuis worden verwezen, blijkt niets ernstigs te mankeren. Huisartsen weten dit, maar moeten hun patiënten bij twijfel toch doorsturen. Tenzij ze de mogelijkheid hebben een specialist om advies te vragen zonder de patiënt naar het dure ziekenhuis te verwijzen.’

Vooralsnog is het experiment zeer veelbelovend: ‘De proef met de stadspoli’s loopt anderhalf jaar en de resultaten zijn spectaculair: 75 procent van de patiënten kon na een bezoek aan de stadspoli verder worden behandeld door de huisarts, waar een consult 9,01 euro kost.’ De belanghebbenden, waaronder zorgverzekeraar VGZ, zijn dan ook laaiend enthousiast, al was het maar omdat de stadspoli miljoenen kan besparen, vooral als de inzet van dit zorgvehikel landelijk kan worden ingezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *