Meer zalm

geplaatst in: Taalnieuws | 0

Eind september kondigde de Belgische krant De Morgen een journalistieke vernieuwing aan met de slogan: ‘Dit land heeft meer zalm nodig’.

Zalm wordt in deze slogan gebruikt in de betekenis ´tegendraadsheid´. Zalmen plegen immers ´tegen de stroom in te zwemmen´.

Van slogan tot uitdrukking?
Dezer dagen wees mijn Belgische collega erop dat meer zalm weleens heel groot kan worden. Als gevleugeld woord, of misschien zelfs als uitdrukking. En inderdaad maakte de huisgastronoom van De Morgen begin oktober al grappenderwijs een toespeling: ‘Dit land heeft meer zalm nodig, maar waarom ook geen oesters?’ Interessanter is de allusie die we op 8 oktober in Knack aantroffen. Met een knipoog naar de campagne van De Morgen schreef dit Belgische opinieblad: ‘Het is niet makkelijk, de verdediging van U2 op ons nemen. Maar kijk, als iedereen zich haast om een band te haten, bijvoorbeeld bij een pr-gewijs misgelopen lancering van een nieuwe plaat, dan gaan wij in tegen de stroom van negativiteit. Omdat de wereld meer zalm nodig heeft’.

‘Meer zalm’ op internet

Als je op internet zoekt naar ‘meer zalm’, vind je hier en daar verwijzingen naar de campagne. Niet iedereen is daarvan gecharmeerd. Zo staat op het blog ‘jardincourage’: ‘Een krant die net in een nieuw jasje is gegoten en meer “tegen de stroom in wil gaan”. Die streeft voor meer zalm. Geef me liever meer relevantie alsjeblieft.’

Ook op Facebook ‘leeft’ de uitdrukking ‘meer zalm’. Naar aanleiding van een artikel in De Morgen over de gamingindustrie reageert een zekere Steven: ‘Enorm proper van DM om duizenden mensen over dezelfde kam te scheren… Ik dacht dat jullie meer zalm wouden, tegen de stroom in… Amper de andere kant vermeld van het verhaal buiten 1 zin.’ En naar aanleiding van een ander bericht facebookt ene Kevin: ‘Ben ik The Sun aan het lezen? Als dit staat voor “Meer zalm” dan is het écht gedaan met de traditionele media in België.’

Natuurlijk, al deze meer zalm-citaten hebben vrij direct betrekking op De Morgen, maar ze maken óók duidelijk dat de slogan wat oproept. Én vooral dat de slogan gemakkelijk in andere teksten geïmplementeerd kan worden. We wachten dan ook vol spanning af of meer zalm zich verder zal verspreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *