hyperrijkentaks

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Ocharme! GroenLinks wil een nieuwe nivelleringspolitiek. Vermogens, vermogenswinsten en erfenissen moeten zwaarder belast worden, vinden de groene idealisten, en met het geld dat deze maatregel oplevert, moet de belasting op arbeid worden teruggedrongen. De Volkskrant schrijft er vandaag over onder de kop ‘GroenLinks wil hyperrijkenbelasting’.

Het hangt al een tijdje in de lucht. Vorige week gaven de gestaalde kaders van de SP ook al uiting aan hun nivelleringswens door een Dagobert Ducktaks voor te stellen om rijke eenden te plukken hardwerkende ondernemers het land uit te jagen. Dit weekend komt GroenLinks dus met plannetjes voor een bijzondere fiscale behandeling van de superrijken oftewel hyperrijken.

Dat arbeid goedkoper moet worden, zoals GroenLinks vindt, daar is iedereen het wel over eens, maar over de financiering daarvan bestaan verschillen van mening. Andere, misschien wel verstandiger idealisten vinden bijvoorbeeld dat je de verlaging van de belasting op arbeid zou moeten financieren door het zwaarder belasten van consumptie. Wie als superrijke in zijn zucht naar ongebreideld consumentisme dan nog steeds een dikke Ferrari wil kopen, betaalt evenredig veel méér belasting dan wie als eenvoudige tekstschrijver een derdehands Fordje opdoet. Zo nivelleer je ook, maar doe je dat door vooral de schádelijke aspecten van de kapitalistische samenleving – niet het hyperbezit, maar het hyperconsumentisme – aan te pakken.

Nu ja, het enige wat de recente discussie over het zwaarder belasten van hyperrijken of superrijken tot nu toe heeft opgeleverd, is dat de woorden superrijken en hyperrijken zijn ingeburgerd en dat we inmiddels allemaal weten wat daarmee bedoeld wordt: de kleine groep mensen in een samenleving die het grootste deel van het beschikbare kapitaal bezit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *