polderzorg

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Net als de andere kranten schrijft Het Parool vandaag over het staatsbezoek van het koningsduo Willem-Alexander en Máxima aan Japan. De krant weet te melden dat het paar in Japan contact heeft gehad met senioren en dat Nederland het meest vergrijsde land ter wereld voortaan zal gaan helpen met de ouderenzorg.

Polderzorg noemt Het Parool het typisch Nederlandse model van begeleiding en verzorging van ouderen en het lijkt er dus op dat die polderzorg een nieuw exportproduct is van Nederland. ‘Buurtzorg Nederland, een snelgroeiend thuiszorgnetwerk met wijkverpleegkundigen, (…) verstrekt licenties, de Orange Cross Foundation in Japan ziet toe op de uitvoering,’aldus Het Parool.

Japan ziet zich geconfronteerde met enorme kosten – tegenwoordig heten die maatschappelijke kosten – die verband houden met de vergrijzing en aangezien Japan geen ervaring heeft met thuiszorg en wijkverpleegkundigen die ervoor kunnen zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen worden, gaat Nederland Japan daarbij helpen.

De kans is klein dat Japan daarbij het woord polderzorg overneemt, een woord dat overigens ook in ons land nog niet bekend was. Maar als de ouderenzorg in Nederland inderdaad zo uniek is, zou die zorg natuurlijk best een eigen naam mogen hebben. Samenstellingen met polder hebben echter nu eens een positieve, dan weer een negatieve bijklank. Daarom staat nog lang niet vast dat het woord polderzorg – als exportproduct – een grootse toekomst heeft. Misschien blijft deze zorg wel simpelweg zonder naam bestaan, dat kan natuurlijk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *