socialemedia-alarm

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Sinds de oproep van de Islamitische Staat aan potentiële soloterroristen om in hun eigen omgeving terreurdaden te plegen, blijken diverse Nederlandse militairen via Facebook en Linkedin te zijn bedreigd. Daarom heeft Defensie, zo schrijft De Telegraaf vandaag, een socialemedia-alarm afgekondigd.

De Telegraaf zelf spelt dat woord trouwens als ‘sociale media-alarm’, maar dat is fout: als met de woordgroep sociale media een samenstelling wordt gevormd, moet sociale media aan elkaar geschreven worden: socialemediabericht, socialemediaprofiel, socialemediatestament en dus ook socialemedia-alarm.

De Telegraaf-kop ‘Socialemedia-alarm voor militairen’ maakt nieuwsgierig, want in eerste instantie denk je als lezer dat met socialemedia-alarm iets heel anders wordt bedoeld dan het woord blijkt te betekenen. Bij het lezen van het woord socialemedia-alarm denk je aan een soort amber alert, maar dan via de sociale media. In werkelijkheid blijkt socialemedia-alarm in het Telegraaf-bericht niets meer te zijn dan een waarschuwing (aan militairen) om verantwoord om te gaan met de sociale media en om maatregelen te treffen waardoor vreemden hun gangen niet kunnen nagaan en terroristen hen dus niet ergens met een wapen kunnen gaan staan opwachten. Het worden trouwens vreemde tijden als je je om zulke dingen zorgen moet gaan maken.

Omdat socialemedia-alarm niet een soort alarmering is, waarbij sociale media worden ingezet maar slechts een waarschuwing in verband met het gebruik van sociale media, is het woord eigenlijk niet zo interessant.

Veel interessanter is, nu we er toch over nadenken, dat een soort alarm waarbij sociale media een centrale rol spelen vandaag de dag geen alarm meer heet, maar een alert. Alert is namelijk hard op weg de rol van alarm over te nemen, ook in samenstellingen. Dus als er nog eens een waarschuwing komt waarbij sociale media worden ingezet, heet dat zeker geen socialemedia-alarm, maar een socialemedia-alert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *