wietparadox

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Rechter volgt wietparadox’, schrijft NRC Handelsblad vandaag. Het bericht verschijnt in de krant naar aanleiding van de schuldigverklaring zonder strafoplegging van twee henneptelers in Groningen, eerder deze week. De wietparadox zelf, die vandaag zijn debuut in de media maakt, verwijst naar de paradox van het Nederlandse gedoogbeleid: ‘Dat schrijft voor dat je wiet mag kopen en mag verkopen in een coffeeshop als die over een gedoogverklaring van de burgemeester beschikt’, maar dat je niet op commerciële basis wiet mag kweken en aan de koffieshop verkopen. Zelfs niet als je netjes je belastingen betaalt.

Het woord wietparadox debuteert vandaag niet alleen in de media, maar vermoedelijk ook in de Nederlandse taal. Op internet was het woord tot vandaag althans niet te vinden. Gedoogparadox wel. Dat woord is een enkele keer op internet te vinden en verwijst naar dezelfde situatie als wietparadox.

De uitspraak van de rechter maakt duidelijk dat het gedoogbeleid van de Nederlandse overheid nogal bizar is. Dat zal ongetwijfeld nog weleens veranderen, als er althans ooit verstandige mensen in Den Haag aan de macht komen. Misschien dat in geschiedenisboeken over een eeuw dan nog weleens gereflecteerd wordt op het gedoogbeleid dat in Nederlands jarenlang de teelt van en handel in wiet beheerste. En wie weet zal het woord wietparadox dan nog eens van stal gehaald worden. Maar er valt niet te verwachten dat wietparadox een courant woord wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *