Clickbait, air punch en pogonophobia

geplaatst in: Taalnieuws | 0

De befaamde Oxford English Dictionary is weer geactualiseerd. Een paar woorden komen ons bekend voor, zoals clickbait en air punch, maar van pogonophobia hadden we eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Dat zou ‘a fear or extreme dislike of beards’ moeten betekenen.

Maar laten we eerst die andere woorden nader bekijken. Clickbait staat vast en zeker ook al op de nominatie voor vermelding in de Dikke Van Dale. Dat woord is tegenwoordig ook op Nederlandstalige sites populair. Met zo’n clickbait wordt namelijk een veelal sensationeel bericht of beeld op een webpagina bedoeld, dat dient om gebruikers te laten klikken op een link waarmee ze op een commerciële webpagina belanden. Een air punch kennen we ook. Daarvan is sprake als de vuist bij een yes-moment recht omhoog gaat, als om een overwinning te vieren.

Pogonofobie dan. Dat blijkt gewoon op de Nederlandse ‘angstlijst’ te staan. Het zal dus wel een reële angst zijn, die angst voor baarden. In tijden dat baardige IS-strijders aan de poorten van Europa rammelen, kunnen wij ons dat ergens ook wel voorstellen. Maar de angst voor baarden heeft op zichzelf niets te maken met islamvrees. Pogonofoben zal namelijk ook de schrik om het hart slaan als ze op straat een hipster met een hipsterbaard zien naderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *