Mogen wij ons beseffen …?

geplaatst in: Stijlfiguren | 2

Sommige taalveranderingen vallen meteen op, andere dringen sluipenderwijs binnen in onze taal. Neologismen zijn vaak heel opvallende taalveranderingen. Veel minder evident zijn taalveranderingen die het gevolg zijn van geleidelijke betekenisverandering of nieuw gebruik van een bestaand woord. Een voorbeeld daarvan is het werkwoord bedenken, dat onder andere ‘zich realiseren’ betekent. Steeds vaker wordt bedenken in deze betekenis vervangen door zich bedenken: ’ik bedenk (me) dat ik nog boodschappen moet doen’. Dit gebruik is algemeen geaccepteerd en staat sinds een paar jaar in Van Dale. Dat is nog niet het geval met het werkwoord beseffen, dat eveneens ‘zich realiseren’ betekent. Toch gebruiken steeds meer mensen ook beseffen als wederkerend werkwoord. Ze zeggen niet ‘ik besef dat ik …’, maar ‘ik besef me dat ik (nog boodschappen moet doen)’. De meeste taaladviseurs keuren zich beseffen af als slordig Nederlands, maar ze beseffen intussen wel dat zich beseffen ooit vrijwel zeker algemeen geaccepteerd Nederlands zal zijn.

2 reacties

  1. Marijke Snel-van Asperen

    Er is een verschil tussen ‘ik realiseer (een project)’ ….. en ‘ik realiseer mij’
    Er is geen verschil tussen ‘ik besef’ ….. en ‘ik besef mij’.
    Geen enkele reden dus om ik besef mij te gaan accepteren, Het is ronduit LELIJK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *