jihadista

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag schrijft Nadia Ezzeroili – uit eerdere publicaties weten we dat zij en Allah ‘in liefde uit elkaar gingen’- een gastcolumn in de Volkskrant. Ze schrijft over haar Facebookverslaving, die in haar geval inhoudt dat ze het maar niet kan laten Facebookaccounts te checken van ‘jonge radicale moslima’s in Nederland die zwijmelen over het kalifaat en Nederlandse jihadista’s die al zijn afgereisd naar Syrië’.

Jihadista is op het eerste gezicht een variant van jihadiste (een vrouwelijke jihadist), maar bij nader inzien betekent dit woord eigenlijk toch iets anders. Een jihadist is een ‘moslim die deelneemt aan de of een heilige oorlog’. Zo iemand heet ook wel een jihadstrijder of een jihadi. De vrouwelijke variant van jihadist is jihadiste en strikt genomen is dat een ‘moslima die deelneemt aan de of een heilige oorlog’.

Uit de column van Ezzeroili blijkt dat de ‘jonge radicale moslima’s’ die zwijmelen over het kalifaat, zelf niet met bommen en granaten gaan lopen gooien in Syrië, maar daarheen gaan om het moreel van de jihadstrijders te ondersteunen door die mannen met baarden seksueel ter wille te zijn. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de naam jihadista, ter onderscheiding van jihadiste.

Jihadista lijkt – dankzij de a op het eind – echter ook gevormd te zijn naar analogie van Italiaans aandoende modewoorden, zoals fashionista (vrouw die de laatste mode op de voet volgt) en recessionista (een fashionista tijdens en ondanks een economische recessie). Want de jonge radicale moslima’s blijken, ondanks hun verblijf in het kalifaat, toch wel behoorlijk verkleefd te zijn met hun vroegere leven in het westen.

Anyway, het woord jihadista maakt vandaag zijn debuut in de media. Op internet troffen we het woord wel al een paar keer aan, maar courant is het nog niet. En misschien moet het dat ook maar niet worden, want jihadista klinkt – net als fashionista – best wel hip. En ook al zijn de ‘jihadbruiden’ (en hun nog in Nederland vertoevende zusters die er eveneens verlangen werkzaam te zijn in wat ook wel de jihadprostitutie wordt genoemd) onder hun nikaab in gedachten en verlangens nog steeds wel verbonden aan het westen, ze moeten vooral niet gaan denken dat ze hipsters zijn. Want hip ben je modern bent, en wie fundamentalistisch is kan nu eenmaal niet ook modern genoemd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *