Taal uit de glazen bol

geplaatst in: Taalnieuws | 0

Radio 1 zond vanmiddag (6 oktober) een interview uit over de mogelijk voorspellende waarde van talige big data. Aanleiding was mijn artikel op Motherboard. Luidt de titel van mijn artikel op Motherboard bescheiden ‘Was het tien jaar geleden te voorspellen dat er in 2014 weer een kalifaat is?’, Radio 1 maakt er een ronkende aandachtstrekker van: ‘Van Dale zag al jaren dat er een Kalifaat zou komen’.

Nou ja, oordeel zelf en lees het artikel hier. En hé, het artikel is natuurlijk vooral bedoeld om wetenschappers te stimuleren eens met een andere blik naar talige big data te kijken. Want voor een woordenboekmaker is voorspellen eigenlijk een wezensvreemde activiteit. De corebusiness van de woordenboekmaker is immers het registreren van taalverandering. En dat doe je altijd achteraf.

Mocht je zelf een leuke hypothese hebben voor het gebruik van tekstcorpora, stuur dan een mailtje. Wie weet kan ik er dan een artikeltje over schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *