paraplurevolutie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een geweldloze revolutie, dat willen de bewoners van Hongkong en daarom dragen ze paraplu´s tijdens hun demonstraties tegen de (Chinese) overheid. Nou ja, het eerlijke verhaal achter de Paraplurevolutie die op dit moment in Hongkong plaatsvindt, is dat de demonstranten aanvankelijk paraplu’s meedroegen om zich tijdens de protesten tegen de zon te beschermen. Toen de politie met pepperspray tegen de demonstranten ging optreden, bleek de paraplu hun enige, geweldloze verdedigingsmiddel tegen de agenten.

In de afgelopen decennia hebben we allerlei revoluties meegemaakt. De Anjerrevolutie (Portugal) en de Jasmijnrevolutie (Tunesië, het begin van de overigens jammerlijk mislukte Arabische lente) bijvoorbeeld. Ook is bijna elke maand van het jaar al eens vernoemd in een revolutienaam. Denk maar aan de Februari-, de Maart-, de Juli-, de Oktober- en de Novemberrevolutie. U vindt al die namen netjes omschreven in de Dikke Van Dale

Paraplurevolutie maakte afgelopen week zijn debuut in de media. Nu nog even afwachten of het echt een revolutie wordt, want eigenlijk loopt het woord een beetje op de feiten vooruit. Vooralsnog is de Paraplurevolutie in feite niets anders dan een parapluprotest. Dat woord hebben we tot op heden weliswaar nog niet in geschreven vorm aangetroffen, maar het was gisteren al wel te horen in De Nieuws BV op Radio 1.

Dat woord, parapluprotest, kunnen we, ook al bestaat het eigenlijk nog niet, best al wel definiëren: een vreedzaam protest waarbij de betogers of demonstranten een paraplu dragen als symbool van hun vreedzame bedoelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *