koopkathedraal

geplaatst in: Woord van de dag | 1

In 1996 werd de doorgang onder de Coolsingel in Rotterdam in de volksmond omgedoopt tot ‘de Koopgoot’. De koopgoot zou in onze taal geschiedenis schrijven, want slechts een paar jaar later maakte het woord zijn entree in de Dikke Van Dale. Daarin wordt koopgoot nu omschreven als een soortnaam voor een ‘niet-overdekte winkelpassage onder het straatniveau’.

Vandaag opent in Rotterdam de grote Markthal aan de Binnenrotte, die in het Rotterdamse nu al bekendstaat als ‘de Koopkathedraal’. De vraag dringt zich nu op of we over enige tijd ook de soortnaam koopkathedraal in het woordenboek zullen mogen begroeten.

Laten we één ding vooropstellen: koopkathedraal is een prachtig woord. Het klinkt, dankzij de allitererende delen koop en kathedraal, prachtig, maar het is ook een erg tot de verbeelding sprekend woord. Bij een kathedraal denk je aan iets groots, iets megalomaans, iets wat je imponeert en als je de hoge, hoefijzervormige markthal aan de Binnenrotte ziet, snap je meteen dat dit bouwwerk eigenlijk gemaakt is om het woord koopkathedraal van een referentie te voorzien. Het bouwwerk kan simpelweg niet anders heten dan koopkathedraal.

De vraag is natuurlijk: kan koopkathedraal ook een soortnaam worden?

Dat is twijfelachtig, want de kans is klein dat er ook elders in Nederland op grote schaal vergelijkbare markthallen worden neergezet. Maar gebeurt dat wel, dan zal koopkathedraal een soortnaam worden voor een ‘hoge, overdekte winkelpassage met marktkramen’. Gebeurt dat niet, dan verbaast het ons alvast niet als ‘De Koopkathedraal’ (met hoofdletters) over pakweg tien jaar de officiële naam wordt van de Rotterdamse markthal aan de Binnenrotte.

NOTA BENE: voor overname van de domeinnaam www.koopkathedraal.nl neem contact op met tdb@taalbank.nl.

  1. Alex Koppert

    The Pop Group zong in 1978 op hun single “We are all prostitutes” al over ‘Department stores are our new cathedrals’..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *