kendoefilosofie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad typeert de filosofie vanwaaruit het Rotterdamse college van B&W opereert vandaag als kendoefilosofie. Na kendoementaliteit en kendoecollege maakt deze nieuwe samenstelling met kendoe vandaag zijn debuut in de media.

Kendoe is de eerder dit jaar in Rotterdam geïntroduceerde kreet waarmee Rotterdam zijn reputatie van ‘stad waar de mensen van aanpakken weten’ wil onderstrepen. Toen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA hun begin mei 2014 aankondigden met elkaar de stad te willen gaan besturen, maakten deze partijen duidelijk dat ze met een kendoementaliteit aan de slag zouden gaan: ‘We gaan aan de slag om de stad nog leuker, veiliger en gezelliger te maken.’

Kendoe is een wat ongelukkige verbastering van de Engelse combinatie can do: kunnen we doen. Doet een beetje denken de slogan ‘Yes, we can’ van Bob de Bouwer president Obama. ‘Niet lullen, maar poetsen’, in feite is kendoe daarop een (internationale) variant. Dat de Rotterdammers can do niet vertaald hebben als kandoe is misschien een beetje ongelukkig, maar wel verklaarbaar: in het Rotterdamse wordt in plaats van het werkwoord kunnen nogal eens kennen gebruikt, vandaar kendoe.

Het woord kendoe lezen we sinds mei weliswaar geregeld in de media, maar het woord heeft zich (nog) niet losgezongen van de Rotterdamse context. Vandaar dat het nog geen serieuze kandidaat is voor vermelding in een woordenboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *