‘Leuk’ is niet leuk

geplaatst in: Taalnieuws | 0

‘Het aller-, aller-, allerergste woord van de Nederlandse taal!’ Zo typeert Rob Hoogland het woord leuk vandaag in de Telegraaf. En hij vervolgt zijn boutade: ‘Waarom moet alles anno 2014 toch leuk zijn?’ Leuk is weliswaar niet typisch 2014, maar ‘De term wordt zo vaak en onder zoveel omstandigheden gebezigd, dat slechts de wetenschap dat sommigen het leuk zouden vinden als ik mezelf aan de hoogste boom opknoop me ervan weerhoudt om dat daadwerkelijk te doen.’

Rob Hoogland staat niet alleen in zijn kritiek op leuk. In het Dagblad van het Noorden lazen we enige tijd geleden: ‘Ik word altijd een beetje achterdochtig als ik het woord ‘leuk’ hoor. hoeft bijvoorbeeld niet mooi te zijn, meestal is het dat zelfs ook niet. Leuke kleren, leuke schoenen, een leuk huis. Tja, wat moet je daar dan van denken?’ Ook Renske de Greef heeft het niet zo op leuk: ‘Het betekent niets meer. Hoe was je vakantie? Leuk. Hoe was je dag? Leuk. Hoe was het gesprek? Leuk. Ga je mee koffiedrinken? Leuk. En dat terwijl het niet eens een mooi woord is.’ Woorden uit het verleden kunnen een hele tekst verrijken. ‘Verwittigen’ bijvoorbeeld, of ‘nochtans’. (Vrij Nederland, 2-7-2011)

De Telegraaf schreef trouwens al eens eerder over dat woord: ‘Ik heb toch al zo’n bloedhekel aan het woord leuk. Want alles moet leuk tegenwoordig. Leuk is de enige kwalificatie waaraan welke gebeurtenis dan ook moet voldoen. Hoe was je vakantie? Leuk. Hoe verliep je eerste werkdag? Leuk. Beschrijf je huwelijk eens. Leuk. Zelfs begrafenissen moeten leuk zijn.’
Weliswaar zijn er heel wat mensen die een hekel aan leuk hebben, maar er zijn nog meer mensen die een hekel hebben aan een ander woord: gezellig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *