hangmatoppositie en magnetrononderwijs

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC verzamelde op zijn website de ‘taalvondsten’ van kabinetsleden en parlementariërs tijdens de (eerste dag van de) Algemene Beschouwingen. Zo vinden sommige politici dat het Nederlandse belastingstelsel een ‘toeslagenfabriek‘ geworden is en wil Pechtold een ‘Poetinvrij Europa’. Kameraad Roemer vindt dat we moeten stoppen met ‘studenten maar blijven opjagen’: ‘Wij jagen ze op om hun opleiding veel te snel af te raffelen. Daarmee krijgen we magnetrononderwijs, snel en smakeloos.’

Magnetrononderwijs is een mooie vondst voor ‘onderwijs onder hoge (tijds)druk’. Het beeld zelf is echter niet nieuw. In het verleden werd zulk onderwijs al wel een pressurecookeronderwijs genoemd, of hogedrukpanonderwijs. De media – nou ja, behalve de NRC dus – hebben magnetrononderwijs echter nog niet opgepikt, dus de kans is klein dat we binnenkort allerlei figuurlijke samenstellingen met magnetron als eerste woorddeel krijgen (magnetronstudie, magnetronwerk, ‘onder hoge tijdsdruk gevolgde studie, respectievelijk uitgevoerd werk’).

hangmatoppositie

Een politicus die altijd vrij consistent is in zijn taalgebruik en beeldspraak is Arie Slob. Vorig jaar oktober verweet hij de oppositiepartijen PVV en SP nog hangmatpolitiek te bedrijven: politiek die geen enkele constructieve bijdrage levert aan het landsbestuur’. We schreven daar op 17 oktober 2013 over in het Woord van de Week: ‘Hangmatpolitiek is gebaseerd op de uitdrukking ‘vanuit de hangmat’ handelen, besturen, klagen e.d.’ En we voegden daaraan toe: ‘Het is een uitdrukking die niet heel gewoon is, maar nu en dan tref je woorden van deze strekking aan, ook in de Haagse politiek. Ze verwijzen naar de aloude jansaliegeest van sommige Nederlanders: actie voeren zonder zelf in beweging te komen.’

Gisteren zei Slob naar aanleiding van het betoog van Roemer: ‘De heer Roemer neemt hier — en dat mag hoor — het kabinet de maat met betrekking tot de armoedebestrijding. Hij doet dat vanuit, zeg maar, de hangmatoppositie. Hij doet dat vanaf de zijlijn.’

Hangmatoppositie is natuurlijk gevormd naar analogie van hangmatpolitiek. Overigens is het waarschijnlijk niet Slob zelf geweest die dit woord als eerste heeft gebruikt: naar aanleiding van Slobs opmerking vorig jaar over de hangmatpolitiek van de PVV en de SP concludeerde de Amersfoortse courant op 17-10-2013 namelijk al dat deze hangmatpartijen de ‘hangmatoppositie’ vormden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *