Gaza-incident

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Na het Palingoproer en het Aardappeloproer hebben we er sinds vandaag een nieuwe type (Amsterdamse) onlusten bij: Gaza-incidenten. Onder dat kopje berichten diverse media vandaag over wat het Parool omschrijft als ‘aan het Palestijns-Israëlische conflict gerelateerde incidenten’.

Sinds juli heeft de Amsterdamse politie er zo’n dertig van geteld. Het ging daarbij om ‘bekladdingen en het tonen van vlaggen’, in het bijzonder om ‘discriminerende uitingen, waaronder bekladdingen met hakenkruizen.’

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft dat aan zijn gemeenteraad geschreven en aangezien diverse media, waaronder behalve het Parool ook Nu.Nl en de NOS het over Gaza-incidenten heeft, zal die benaming wel uit het Amsterdamse gemeentehuis komen.

Het is niet zo’n fijn woord, Gaza-incident, maar het past wel aardig bij de bijnaam van Amsterdam, in het bijzonder Amsterdam-West, namelijk 0031-Gaza.

De Gaza-incidenten hebben hun naam te danken aan de grondoorlog die Israël afgelopen zomer voerde tegen de Hamas-terroristen in Gaza. Omdat daarbij ook – laten we het maar eens eufemistisch zeggen –  ‘nevenschade’ in de vorm van burgerslachtoffers optrad, volgden in de rest van de wereld protesten tegen Israël, waarbij overigens nogal wat demonstranten fel antisemitisch  bleken te zijn. Pro-Gazaprotesten heten die demonstraties en daar zal het woord Gaza-incident nu wel op geïnspireerd zijn. Het is echter – vooral voor de Gazanen – nu maar niet te hopen dat Gaza-incident ingeburgerd raak als een (eufemistisch) synoniem wordt voor een ‘antisemitisch incident’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *