taalnieuws: destigmatiseren

geplaatst in: Taalnieuws | 0

In NRC Next maakt columniste Margriet Oostveen zich vandaag (11-9-2014) boos over nieuw beleid van minister Schippers van VWS. Zij wil mensen met psychische stoornissen gaan ´destigmatiseren´. Oostveen noemt destigmatiseren een ´nieuw woord voor bezuinigen´. Voor de duidelijkheid: destigmatiseren is geen nieuw woord, ook al staat het niet in Van Dale. Het woord komt al decennialang voor in het Nederlands en betekent letterlijk: ‘van zijn stigma of stigma’s ontdoen’. Als politici destigmatiseren systematisch gaan gebruiken met de bijgedachte aan bezuinigen, dan kan destigmatiseren in theorie na verloop van tijd in het Haagse jargon ingeburgerd raken als eufemisme voor bezuinigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *