roetpiet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het is 1 september en er staat een (korte) Indian summer voor de deur, maar de kranten schrijven vandaag over Zwarte Piet. Die moet vervangen worden door een roetpiet. Een persoon die overduidelijk met roetvegen is geschminkt en dus geen negroïde trekken heeft. Bovendien, zo schrijft Trouw vanochtend, zouden er meer ‘historische figuren in het gevolg van Sinterklaas mee moeten lopen, zoals bijvoorbeeld matrozen, lakeien en soldaten. Dat was in het verre verleden ook het geval.’

Roetpiet figureerde in juni al eens in een ingezonden brief in het AD, maar maakte afgelopen weekend op grote schaal zijn entree in de Nederlandse media. Toch is het woord niet helemaal nieuw. Wie op internet surft, treft ‘roetpietjes’ al in 2009 aan op een webforum en rond 5 december vorig jaar was ‘roetpietje’ eveneens te vinden in een informele internetbron (een chatgesprek).

Op grond daarvan kunnen we ervan uitgaan dat roetpiet als fenomeen al langer bekend is en dat het woord waarschijnlijk in de spreek- en thuistaal ook al vaker voorkomt. Als roetpiet nu ook in de media doordringt en daar wat langduriger in circuleert, hebben we dus meteen een nieuw begrip, dat op termijn best weleens in aanmerking zou kunnen komen voor vermelding in het woordenboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *