stemfie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De gemeenteraadsverkiezingen 2014 gaan misschien wel de geschiedenis in als de eerste ‘stemfieverkiezingen’. Het is namelijk toegestaan om een selfie in het stemhokje te maken (een stemfie) en die als statusupdate op sociale netwerken als Facebook of Twitter te publiceren.

Stemfie – gevormd van het werkwoord stemmen en selfie – dook afgelopen weekend op in de media. Vandaag kunnen stemfies daadwerkelijk worden gemaakt. Dat gebeurt ook, want vanochtend vroeg waren de eerste stemfies al gepubliceerd.

Stemfie is een gelegenheidswoord, dat bij wijze van spreken morgen weer bij het oud papier kan. Pas bij de volgende verkiezingen krijgt het woord zijn actualiteitswaarde terug. Toch is stemfie een interessant woord, want het laat zien dat het laatste deel van selfie, -fie dus, zich tot een achtervoegsel aan het ontwikkelen is. Eerder merkten we bijvoorbeeld al de woorden sexfie (in het Engels), felfie (boerenselfie), sneeuwfie (een selfie in de sneeuw) en drelfie (selfie die gemaakt is terwijl men dronken is). Als die trend zich voortzet, zullen er vast nog heel wat verrassende ‘fie’-woorden volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *