sletvrees

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Ruim twee maanden geleden, in september 2013, dook het woord sletvrees – een met een knipoog naar smetvrees gemaakte samenstelling van slet (meisje of vrouw met een losse seksuele moraal) en vrees – voor het eerst op in de krant. Aanleiding waren het boek en de film Sletvrees van Sunny Bergman. Daarin gaat ze op zoek naar onze dubbele moraal die maakt dat jongens met veel seksuele relaties stoer zijn, terwijl meisjes die met veel vriendjes het bed hebben gedeeld al snel een slet worden genoemd.

Er wordt veel over boek en film geschreven, waardoor we langzamerhand vertrouwd raken met het woord sletvrees. Zelfs zo vertrouwd, dat sletvrees de laatste dagen ook al als soortnaam wordt aangetroffen. Vorige week, bijvoorbeeld, was in Metro te lezen: ‘mensen houden er, zonder dat ze het doorhebben, een andere standaard op na als ze een man of een vrouw beoordelen. De sletvrees is hier een duidelijk voorbeeld van. Zo wordt het woord slet bijna uitsluitend voor vrouwen gebruikt. Er is geen enkel mannelijk equivalent van dit woord met dezelfde negatieve lading. Integendeel, een man die van bed naar bed hopt, is een Casanova of een dekhengst’ (Metro, 6 november 2013).

Sletvrees heeft alles méé om een begrip te worden. Het is een lekker kort woord, het klinkt goed, het is tamelijk transparant en het is prikkelend. En wat het belangrijkste is: het was kennelijk tijd dat er een woord voor het fenomeen zou ontstaan, want enkele weken vóór de media over Sletvrees van Sunny Bergman gingen berichten, dook een vergelijkbaar woord ook al op Twitter op: journaliste Asha ten Broeke had het in een tweet over sletangst. Dat zal wel geen toeval zijn geweest.

Mocht sletvrees inderdaad een courante soortnaam worden, dan kan het woord in de toekomst ook in het woordenboek worden opgezocht. Afgaande op de paar aangetroffen contexten van het woord zal de definitie dan zoiets luiden als ‘door de opvoeding en maatschappelijke normen veroorzaakte vrees van (jonge) vrouwen om door anderen als een slet te worden beschouwd wanneer ze betrekkelijk veel wisselende seksuele relaties hebben’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *