shariawijk

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Moslims in grote steden in Europa zullen in de nabije toekomst mogelijk wijken opeisen die ze kunnen inrichten volgens de regels van de sharia,’ schreef het Reformatorisch dagblad op 26 oktober 2007, al zagen hoogleraren op dat moment nog geen ontwikkeling van ‘shariawijken’ in Europese steden.

Shariadriehoek

Nadat shariawijk zo bijna zes jaar geleden was gedebuteerd in de krant, figureert het woord dezer dagen opnieuw in de media: Trouw berichtte afgelopen zaterdag dat in een deel van de Haagse Schilderswijk, de ‘Vergeten Driehoek’, die tegenwoordig met een knipoog naar de beruchte Bermudadriehoek bekendstaat als de Shariadriehoek, sluipenderwijs de normen en waarden van fundamentalistische moslims worden ingevoerd.

Vandaag schrijft dezelfde krant onder het kopje ‘Shariawijk‘ over de manier waarop de Haagse politiek afgelopen zaterdag ‘tussen lunch- en theetijd’ probeerde de angel te halen uit het geschetste beeld van die Shariadriehoek: ‘In de goeie oude tijd van de Sovjet-Unie deden ze niets anders bij hun ministerie van desinformatie en propaganda’ (Trouw, 21-5-2013).

Werkbezoek

Spitsnieuws gebruikte het woord shariawijk gisteren trouwens ook al. Het medium berichtte dat Wilders had getwitterd vandaag een werkbezoek aan de Schilderswijk te zullen brengen: ‘Wilders bezoekt ‘Shariawijk’ morgen’. We kunnen wel stellen dat shariawijk in een weekend ingeburgerd is geraakt, althans for the time being.

Van halalhuis via shariawijk tot …

Na de ophef rond de Amsterdamse halalhuizen (u weet wel: huizen die door de woningbouwvereniging gerenoveerd waren met inachtneming van de wensen van de islamitische bewoners) in november 2012 hebben we nu dus de Haagse shariawijk. Het woord halalhuis is trouwens alweer over zijn hoogtepunt heen en het kan zo maar dat shariawijk ook geen lang leven beschoren is. We vragen ons intussen wel af met welk Arabisch woord de vólgende samenstelling in verband met iets islamitisch dat ophef teweegbrengt zal zijn gemaakt. We zetten alvast in op jihadstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *