balansburger

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Waren we een tijdje geleden nog gewoon calculerende burgers, volgens trendwatchers Richard en Lieke Lamb worden we in 2013 balansburgers. Afgelopen zaterdag debuteerde balansburger in de krant en vanochtend legde het trendwatchersduo op BNR Nieuwsradio uit wat ze met dit woord bedoelen.

Volgens de trendwatchers gaan we in 2013 eindelijk collectief de balans opmaken van bijna vijf jaar economische crisis en zullen we ons daaraan collectief aanpassen. Om het modieus te zeggen: de crisis wordt het nieuwe normaal in 2013. Of zoals de trendwatchers het afgelopen zaterdag in de krant uitdrukten: ‘Eindelijk dringt de waarheid tot ons door dat de vette jaren nu echt voorbij zijn. We gaan de tering naar de nering zetten. Dat geeft extra energie en rust’ (Dagblad van het Noorden, 29-12-2012).

De trendwatchers vergelijken het proces dat de burger sinds het uitbreken van de kredietcrisis doormaakten, met het conventionele rouwproces. Eerst waren we geschokt en geloofden niet dat de crisis ons leven zou veranderen, vervolgens verzetten we ons ertegen, daarna negeerden we de crisis en de gevolgen daarvan, en nu, ten slotte, beginnen we de crisis te accepteren en ons leven daaraan aan te passen.

Balansburger is ongetwijfeld geïnspireerd op het woord balanseconomie, dat in september 2012 zijn opwachting maakte in de vaderlandse media: ‘Nadat de maatschappij jarenlang gedreven is door een ongebreidelde zucht naar meer en nog meer, volgt nu de tijd van het streven naar een gebalanceerde economie. Met bedrijven die ook gezond kunnen zijn zonder te groeien en mensen die welzijn boven welvaart stellen , aldus trendwatcher Richard Lamb’ (Spitsnieuws, 11-9-2012).

Als de beide trendwatchers gelijk krijgen, voorzien we een mooie toekomst voor de woorden balanseconomie en balansburger, want volgens hen duurt de crisis nog wel even, zeker tot 2020. U bent gewaarschuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *