sukkelseks

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Seks is geen topsport,’ zei de Vlaamse seksuologe Goedele Liekens afgelopen zaterdag in een interview in dagblad Trouw, en ze vervolgde: ‘Ik ben een groot voorstander van sukkelen in bed. Dat is toch het leuke, het intieme: oeps hij floept eruit’ (Trouw, 22-12-2012). Haar ‘pleidooi voor leuk gesukkel’ in bed verscheen onder de subkop ‘Sukkelseks’ in de krant, maar in het interview zelf komt het woord sukkelseks niet voor. Het is dan ook zeer de vraag of Liekens zélf sukkelseks heeft bedacht of dat de koppenmaker van Trouw dit woord heeft verzonnen.

Gisteren refereerde de Belgische krant De Standaard echter aan dit interview onder de kop ‘Goedele Liekens: “Ik pleit voor sukkelseks”‘ (De Standaard, 26-12-2012) en daarmee lijkt Liekens nu in Vlaanderen gepromoveerd te zijn tot de geestelijke moeder van het woord sukkelseks.

Nu we het er toch over hebben: sukkelseks betekent waarschijnlijk zoiets als ‘seks die niet primair gericht is op het leveren van seksuele topprestaties, maar waarin de sekspartners onhandig seksueel gedrag van elkaar accepteren’. Daarmee staat sukkelseks tegenover topseks.

Ongeacht of Goedele Liekens dan wel de koppenmaker van Trouw het woord sukkelseks in het Nederlands heeft geïntroduceerd, helemaal nieuw is het woord nu ook weer niet. Een paar jaar geleden werd namelijk een Afrikaans sms-gedicht van Danie Marais gepubliceerd, waarin het woord sukkelseks al voorkwam:

Om van een sms

‘n goeie gedig te maak

is om jou vrou

ná 20 jaar se liefde,

sukkelseks, verraad,

kinders, intieme haat

en verlange

presies te soen

wat jy bedoel.

(Bron: Boeke-Insig, september 2007)

De kans dat Liekens dit gedicht van Marais kent, lijkt overigens vrij klein, dus van beïnvloeding van het Nederlands door het Afrikaans is hier waarschijnlijk geen sprake.

Dat het woord bij het publiek aanslaat, blijkt uit de vele relatieblogs en -sites waar het woord meteen werd aangehaald. En daarmee is sukkelseks op de valreep nog een geduchte concurrent geworden van mamaporno als de gedoodverfde ‘seksterm van het jaar’ 2012.

Na het schrijven van dit blog berichtte een eindredacteur van Trouw me begin januari per e-mail dat sukkelseks in feite ter redactie was verzonnen. Het woord wordt elders in de media meestal nog steeds aan La Liekens toegeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *