pensioenroof

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag maken diverse pensioenfondsen bekend dat ze volgend jaar zullen gaan korten op de pensioenen. Vooral ouderen maken zich daar grote zorgen over. Maar er is ook verontwaardiging. Verontwaardiging die volgens diezelfde ouderen voortkomt uit het feit dat de overheid in het verleden ‘een greep in de kas’ van de pensioenfondsen heeft gedaan om daarmee ‘de staatskas te spekken’. In de Leeuwarder Courant van gisteren was dan ook al sprake van pensioenroof. Volgens een lezer van die krant werd namelijk rond 2000 maar liefst 50 miljard euro onttrokken aan de pensioenfondsen en stonden de kranten destijds vol koppen als ‘De grote pensioenroof’.

In het krantenarchief Lexisnexis is zo’n kop echter niet te vinden, zeker niet ‘rond het jaar 2000’. Pas in 2011 werd De Grote Pensioenroof voor het eerst aangetroffen, en wel als titel van een Zembla-uitzending. Ook het woord pensioenroof zelf was rond 2000 bepaald nog niet populair. Kennelijk ervoeren politici en burgers destijds het onttrekken van gelden aan de pensioenfondsen nog niet als ‘roof’.

Sterker nog, pensioenroof is nog maar kortgeleden courant geworden. Tussen 1995 en 2007 werd het in totaal slechts drie keer in de media aangetroffen. Pas in 2008 werd het woord gewoner. In dat jaar werd het woord 9 keer in een Nederlandstalige krant aangetroffen. In 2009 kwam het woord 25 keer in de krant voor, in 2010 3 keer en in 2011 10 keer.

Dit jaar is pensioenroof nog maar één keer in de media gebruikt (in de ingezonden brief van de lezer van de Leeuwarder Courant), maar dankzij de maatregelen die sommige fondsen vandaag bekendmaken, zou het woord toch weleens een mooi jaar tegemoet kunnen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *