horrorwinter

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het mag vandaag dan vrijdag de dertiende zijn, we hoeven in elk geval niet bang te zijn dat er een ‘winter des doods’ voor de deur staat, ook al wordt het de komende dagen misschien wat kouder. Eind 2011 voorspelden diverse weerbureaus nog een extreem koude winter, maar vandaag staat in de kranten dat de wetenschapssite Bitsofscience.org bekendgemaakt heeft dat we de komende jaren geen ‘horrorwinter’ hoeven te verwachten.

Horrorwinter, het lijkt niet meer dan een gelegenheidswoord uit een sensatiekrant, maar het is in feite een woord dat al wat langer in diverse media gebruikt wordt. Dus niet alleen in De Telegraaf, maar ook in de De Pers, de Volkskrant, Trouw en NRC is het woord te vinden. Het meest wordt het gebruikt in de regionale media, maar dat zou weleens kunnen komen doordat die sowieso een accent leggen op berichtgeving over het weer.

Horrorwinter is dus een courant woord, maar dat is het nog niet zo heel erg lang. Het woord stond in maart 2010 voor het eerst in een krant. Toen berichtten regionale media als het Noord-Hollands Dagblad en het Dagblad van het Noorden over ‘de horrorwinter van 1963’ (17-3-2010).

In december 2010 – het was toen wat aan de frisse kant – werd het woord horrorwinter opnieuw een paar keer aangetroffen in de media. Zo kopte De Telegraaf op 17 december 2010, na een paar koude dagen: ‘Laat die horrorwinter maar komen …’ (17-12-2010).

Horrorwinter brak echter pas echt door in oktober 2011, toen het Duitse weerbureau Donnerwetter ‘ein Horrorwinter’ voorspelde met ‘drie maanden Siberische kou, een dik pak sneeuw en verraderlijke ijzel’ (ANP, 27-10-2011). Vanaf dat moment is horrorwinter niet meer afwezig geweest in de media en als gevolg daarvan kennen we het woord nu allemaal. En zelfs al blijft het deze winter gemiddeld veel te warm voor de tijd van het jaar, toch zal horrorwinter nog wel even gebruikt worden, al was het maar om de meteobureaus die een extreme winter voorspelden hun ongelijk in te peperen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *