naaktmontage

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren toonde het VARA-programma De wereld draait door een filmpje waarin de hoofden van Beatrix en Willem-Alexander op naakte lichamen waren gemonteerd. De uitzending leidde meteen tot verontwaardigde reacties, onder meer op Twitter. Én het leidde tot de mediageboorte van het woord naaktmontage, want onder de kop ‘Commotie over naaktmontage’ schreef het ANP een artikel over het satirische filmpje, dat vanochtend – mét het woord naaktmontage – in een aantal kranten is overgenomen.

Op het eerste gezicht is naaktmontage een doodgewoon woord, maar in werkelijkheid is het verre van courant. Zoals gezegd werd naaktmontage nog niet eerder in de media aangetroffen, en ook op internet was het vóór gisteren vrijwel niet te vinden. Een van de spaarzame vindplaatsen vóór 2012 dateert uit 2003, toen in Almere kennelijk een naaktmontage was gemaakt van een lokale politica.

Vooralsnog is het woord naaktmontage een eendagsvlinder, maar we prikken die vlinder voor de zekerheid toch maar even op ons bordje met opvallende nieuwe woorden, want juist doordat naaktmontage zo gewoon lijkt en zo voorspelbaar is – én doordat het verwijst naar een fenomeen dat wel vaker voorkomt – zou het zomaar sluipenderwijs een plaatsje in onze taal kunnen veroveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *