baggerworst

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Dankzij het wassende water weten we weer waar de uitroep zandzakken voor de deur! vandaan komt. Die formule wordt in het algemeen gebruikt ‘ter uitdrukking dat er gevaar dreigt’, aldus Van Dale, maar is natuurlijk ontstaan in tijden van watersnood, toen het water de huizen binnen dreigde te stromen.

De aloude zandzak krijgt steeds meer concurrentie, aldus dagblad Trouw vanochtend. Het vullen en plaatsen van zandzakken is immers een tijdrovende en arbeidsintensieve klus, evenals het verwijderen ervan. Volgens de krant worden er dan ook diverse alternatieven ontwikkeld om wateroverlast in de polder te voorkomen. Zoals baggerworsten, ‘langgerekte zakken gevuld met modder’ (Trouw, 6-1-2012). Bij het huidige hoogwater zal de baggerworst de zandzak echter nog niet verdringen, aldus Trouw.

In deze betekenis is baggerworst nog niet eerder in een krant aangetroffen, maar op internet is het woord al wel een paar keer gebruikt. Baggerworst figureerde trouwens eerder al eens in de media in een andere betekenis, namelijk als een metafoor voor een lange buis waardoor bagger wordt getransporteerd.

In baggerworst is worst gebruikt in de betekenis ‘stijfopgevulde, worstvormige oftewel langwerpige zak’. In het geval van de baggerworst is de zak gevuld met bagger, maar er bestaan bijvoorbeeld ook zandworsten, in feite langwerpige zandzakken.

Ook werd jaren geleden in de strijd tegen het hoogwater al eens geëxperimenteerd met waterworsten, met water gevulde, oprolbare kunststofzakken. Onder het motto ‘water moet je met water bestrijden’ (NRC, 20-11-1999) zouden die waterworsten eenvoudig en snel kunnen worden ingezet om lage of zwakke dijken e.d. te verhogen respectievelijk te versterken.

Van de waterworst is sinds 1999 echter niet veel meer vernomen, dus onze hoop in bange, regenachtige dagen is nu gevestigd op de baggerworst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *