wildslapen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad kopt vandaag dat in de gemeente Rotterdam ‘wildslapen in trucks verboden’ zal worden. Met wildslapen wordt in dit geval overnachten in de vrachtwagencabine bedoeld op plekken die daar niet voor ingericht zijn. Kortom, in een truckdorp mag je wel overnachten, maar langs de kant van de Coolsingel niet.

Het woord wildslapen is niet nieuw. In het recente verleden werd het al diverse malen gebruikt voor het slapen in de open lucht door stadsnomaden, dak- en thuislozen (en natuurlijk armlastige toeristen). Wildslapen is een van de vele hedendaagse samenstellingen met wild, die aanduiden dat een handeling ‘in het wild’ plaatsvindt, dus niet op een plaats die voor de desbetreffende handeling is ingericht. Wildkamperen bijvoorbeeld is ‘vrij kamperen’ in een gebied waar dit niet toegestaan is. Wildplakken is affiches plakken op plekken die daar niet voor zijn bedoeld (dus op andere plekken dan aanplakborden, -muren, en -zuilen e.d.). Wildparkeren is parkeren op plekken die niet als parkeerplaats zijn bedoeld (trottoirs e.d.). En wildplassen is in feite ‘buiten de pot plassen’, namelijk op plaatsen die niet voor het plassen zijn ingericht.

Een merkwaardige samenstelling met wild, die hier niet onvermeld mag blijven, is wildbreien. Wildbreien, ontstaan in de tweede helft van 2010, is niet zozeer breien in het wild, als wel het ‘in het wild’ presenteren van de resultaten van het breien. Wildbreien verwijst zelfs naar een vorm van straatkunst, waarbij de breisels op ongebruikelijke plekken in de openbare ruimte worden bevestigd of ‘tentoongesteld’, bijvoorbeeld in bomen, op muren en aan lantaarnpalen. Schrijfster en breifanaat Francine Omen zei hierover eind 2010: ‘Er worden standbeelden van accessoires voorzien, een jasje voor bomen. In Amsterdam zijn ook al voorbeelden te vinden: ergens is een drukknopje voor een stoplicht aangekleed met een bontjas van wol’ (Het Parool, 29-11-2010).

Er zijn overigens nog veel meer samenstellingen met wild, variërend van wildbouwen (bouwen zonder vergunning) tot wildfietsen (fietsen op plekken waar fietsen niet toegestaan is, zoals wandelpaden) en van wilddrinken (alcoholhoudende drank drinken op straat) tot wildvrijen (en natuurlijk wildwippen). Veel van die samenstellingen zijn maar tijdelijk en/of in beperkte kringen in omloop en hoeven daarom niet apart in het woordenboek vermeld te worden. Vooralsnog geldt dat ook voor wildslapen, al wordt dit woord met de nieuwe toepassing die het vandaag in de krant heeft, wel weer een beetje woordenboekfähiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *