dominoactie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Wat wordt het woord van 2012? De Volkskrant weet het al, lezen we vanochtend in de krant: ‘Het woord van 2012 wordt flexibilisering, zoveel is zeker’ (3-1-2012).

Eigenlijk wel grappig dat het woord van … – waarin op de plaats van de puntjes een jaartal staat – is uitgegroeid tot een staande uitdrukking. In dit geval wordt met het woord van 2012 trouwens niet ‘hét nieuwe woord van 2012’ bedoeld, maar zoiets als ‘het sleutelwoord van 2012’. Het zou ons niet verbazen als dezer dagen heel wat managers in hun peptalk tijdens de nieuwjaarsborrel ‘het woord van 2012’ verwerken: ‘ons woord van 2012 is innovatie’, ‘back to basics is voor ons het woord van 2012’, enzovoorts. In dit verband moet nog worden opgemerkt dat VKbanen op internet vanochtend kopt: ‘Arbeidsmarktvoorspelling 2012: inventiviteit is het woord van het jaar!’ (3-1-2012).

Flexibilisering, innovatie, inventiviteit, back to basics – het zijn allemaal codewoorden, codewoorden waarop het beleid in een organisatie kan worden afgestemd, maar het zijn in elk geval geen nieuwe woorden.

Nieuwe woorden zijn er trouwens ook al, maar die worden meestal niet met toeters en bellen, als het potentiële woord van het jaar … geïntroduceerd.

Een voorbeeld van zo’n nieuw woord uit 2012 is dominoactie, een woord waarmee FNV Bondgenoten gisteren de acties voor een betere CAO voor schoonmakers introduceerde: ‘Het wordt een domino-actie, die klein begint, maar zich allengs uitbreidt’(Nu.nl, 2-1-2012). Hoe zo’n dominoactie werkt – het streepje tussen o en a is nergens voor nodig –, legt FNV Bondgenoten er meteen bij uit: ‘De eerste schoonmakers leggen maandagmiddag het werk neer op een tiental werkplekken. Dinsdag en woensdag volgen er meer en voor donderdag staat een protestactie bij een grote opdrachtgever in Amsterdam op het programma’.

Dominoactie is een eigentijdse, zo niet trendy samenstelling, die goed aansluit bij andere recente domino-woorden, zoals bankendomino en dominorevolutie. En mede met het oog op de in tijden van recessie te verwachten onrust op de arbeidsmarkt zou het ons niet verbazen als dominoactie een ‘blijvertje’ in onze taalwerkelijkheid wordt en dat we dus over enige tijd naast de prikactie ook dominoactie in het woordenboek aantreffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *