terugvolgen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Volgen en gevolgd worden, dat is waar het allemaal om draait in het sociale medium Twitter. Twitter is gelanceerd in 2006 en bestaat nu dus vijf jaar. In die vijf jaar hebben de woorden volgen en volger er een betekenis bij gekregen. Maar in die periode zijn ook allerlei afleidingen en samenstellingen met het werkwoord volgen courant geworden.

De Pers van vandaag bewijst dat maar weer eens met een artikel over de ‘jacht of followers’ (followers, zo worden wat wij volgers noemen op Twitter officieel aangeduid). In dat artikel wordt een strategie beschreven waarmee concurrenten klanten van elkaar proberen af te pikken: je gaat simpelweg de volgers van je concurrent volgen in de hoop en verwachting dat een deel daarvan je gaat terugvolgen.

Terugvolgen is natuurlijk geen echt nieuw woord. Dit werkwoord figureerde bijvoorbeeld al prominent in de titel Volg het spoor terug van dichter/schrijver J.B. Charles. Toch staat het niet in Van Dale. Dat komt omdat terugvolgen op het eerste gezicht een doorzichtige samenstelling is, dat wil zeggen dat de betekenis ervan blijkt uit de combinatie van de samenstellende delen (t.w. terug en volgen). Die redenering is in dit geval eigenlijk al kwestieus, want terugvolgen blijkt voornamelijk voor te komen in de uitdrukking het spoor terugvolgen, en lexicografisch is dat eigenlijk ook al interessant.

Maar dit terzijde. De afgelopen vijf jaar heeft terugvolgen in de context van Twitter een heel nieuwe betekenis gekregen, die een halve eeuw geleden nog niet denkbaar was: ‘zich aanmelden als volger bij het Twitter-account van iemand door wie men gevolgd wordt’. In 1953 zou zo’n ‘definitie’ volstrekt onbegrijpelijk zijn geweest, maar tegenwoordig snappen we allemaal wel (ongeveer) wat ermee bedoeld wordt. Hoe dan ook is terugvolgen door deze nieuwe betekenis alweer een stuk interessanter geworden voor het woordenboek.

Een ander, misschien nog wel interessanter en in elk geval hipper nieuw woord met volgen is ontvolgen. Dat doe je met twitteraars van wie je de tweets niet langer meer wilt volgen. Ontvolgen is overigens wat anders dan onttwitteren, want dat betekent ‘stoppen met twitteren’, oftewel zelf geen tweets meer plaatsen (en/of de tweets van anderen niet meer lezen). En dat is wat sommige mensen in de komende vakantie gedurende een paar weken gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *