muurbom

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen maandag berichtte de Telegraaf dat de taliban in Afghanistan een nieuw wapen inzetten in hun strijd voor, ja voor wat eigenlijk? Voor een beter Afghanistan?

Nu ja, maakten de talibanstrijders tot nu toe onder meer gebruik van bermbommen – een woord dat overigens pas in 2006 zijn opwachting heeft gemaakt in onze taal, maar in rap tempo algemeen gangbaar is geworden – tegenwoordig schijnen de strijders zich ook te bedienen van muurbommen: ‘Muurbommen zijn een nieuwe en zeer geduchte vijand van de Nederlandse ISAF-troepen in Oeroezgan’ (de Telegraaf, 7-12-2009).

De krant omschrijft dit nieuwe type bommen als ‘explosieven die in kieren van de ruw gemetselde Afghaanse muren zijn verstopt’. Uit het bericht blijkt verder dat de muurbommen gewoonlijk ongeveer op ooghoogte zitten. Op die manier kunnen ze maximale schade teweegbrengen aan de vitale delen van voorbijgangers, zoals passerende militairen te voet. Muurbommen zijn dan ook bedoeld om soldaten te verminken of te doden. Ze worden op afstand tot ontploffing gebracht, maar er zijn ook muurbommen die met een ontsteker verbonden zijn die het explosief laat ontploffen als je eroverheen loopt.

De krant meldt voorts dat er vergelijkbare explosieven worden aangetroffen die in bomen en struiken hangen. Het zal ons daarom niet verbazen als we binnenkort lezen over boombommen en struikbommen die het opbouwwerk van de ISAF-troepen bemoeilijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *