kijkdoos

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Woorden kunnen van betekenisprofiel veranderen. Dat gebeurt dagelijks, maar meestal valt het niet zo op. Een recent voorbeeld is het woord kijkdoos. Van Dale beschrijft dat als de bekende schoenendoos waarin een tafereeltje is getekend en geplakt en als schertsende naam voor televisie. De Telegraaf van vandaag (1 februari 2007) voegt er een betekenis aan toe. Onder het kopje dat er steeds meer “Celebs zonder slipje” rondlopen, schrijft de krant van wakker Nederland: ‘De nieuwste hype onder de sterren: laat je slipje thuis. Lindsay Lohan en Britney Spears zijn al in ‘vol ornaat’ gespot , en nu heeft ook Jemima Khan, de vriendin van Hugh Grant, haar kijkdoos tentoongesteld.’

Een foto levert het bewijs. De zaak waarnaar het woord kijkdoos in deze betekenis verwijst, bestond vroeger ook al. Toen had je het in zo’n geval over een villa bellevue. De Franse tijd lag in de jaren zeventig immers nog een stuk dichter achter ons. Kijkdoos in de gesignaleerde betekenis is overigens niet nieuw. Als je op internet gaat surfen, vind je deze betekenis vrij gemakkelijk. Maar in een echte krant hadden we deze betekenisontwikkeling nog niet eerder aangetroffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *