tussenkabinet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het missionaire kabinet-Balkenende III, dat volgens de krant van gisteren vanaf morgen de scepter over Nederland gaat zwaaien, wordt dezer dagen in de media een tussenkabinet genoemd. Zo’n tussenkabinet heet ook wel een overgangskabinet. Een tussenkabinet is dan ook een kabinet dat na een kabinetscrisis wordt gevormd, m.n. een missionair kabinet met een beperkte missie, dat regeert tot er een nieuw kabinet is gevormd op basis van nieuwe verkiezingen.

Beide woorden zijn niet ongewoon. Ze zijn gevormd met respectievelijk tussen en overgang – twee woorden die productief zijn in min of meer oneindige verzamelingen samenstellingen als tussenkeizer, tussenpresident en tussenregering respectievelijk overgangskoning, overgangspaus en overgangsregering. De woorden tussen- en overgang- duiden in deze samenstellingen aan dat het door het tweede lid genoemde van tijdelijke aard is en bedoeld is om een hiaat te vullen. De betekenis van de genoemde samenstellingen is doorzichtig. Daarom zijn deze woorden niet opgenomen in de Dikke Van Dale. Evenmin als de nu actuele woorden tussenkabinet en overgangskabinet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *