heidimeisje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Eerder dit jaar lazen we het woord in de krant: heidimeisje. Dat is de naam van een type meisjes of jonge vrouwen. Het zijn jonge vrouwen met een outfit dat gebaseerd is op het stereotiepe beeld dat bestaat van Heidi, de hoofdpersoon van het gelijknamige (en diverse malen verfilmde) boek van Johanna Spyri (1827-1901). Heidi wordt traditioneel uitgebeeld als een meisje met vlechtjes in traditionele Zwitserse kledij. Dankzij die heidilook uitgegroeid tot een zeker seksueel rolmodel dat onschuld met uitdaging combineert.

Van de bekendere meisjesstereotypen – barbarellameisje, barbiemeisje, lolitameisje – is heidimeisje het bekendst. Ook op internet tref je het woord geregeld aan, vaak als synoniem van alpenmeisje, want zo heet zo’n onschuldig ogend maar toch verleidelijk meisje met vlechtjes soms ook. Je moet als jonge vrouw wel een speciaal pakje aan om op Heidi te kunnen lijken, en die pakjes zijn in de handel onder de naam heidipakjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *