cryonaut

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een cryonaut is iemand die na zijn dood ingevroren is in de verwachting of hoop te zullen worden ontdooid op enig moment in de toekomst waarop de wetenschap zover gevorderd is dat hij of zij opnieuw tevens tot leven gewekt kan worden. Cryonaut is een min of meer ironische naam, die ontstaan is naar analogie van woorden als astronaut en kosmonaut. Het eerste woorddeel is verkort uit cryonisme of cryonica, volgens Van Dale de ‘techniek van het invriezen, m.n. in vloeibare stikstof, bv. in sciencefiction als methode om lichamen tegen ontbinding te behoeden’. Het tweede woorddeel is het Griekse nautès, dat schipper betekent. Flauw vertaald is een cryonaut dus een ‘ingevroren schipper’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *