cultuurlockdown

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Columniste Joyce Roodnat schrijft vandaag in NRC over de cultuurlockdown in Nederland. Zo ongeveer alles wat tijdens de coronapandemie gesloten was, is alweer open, behalve de musea en de theaters. Nou ja, en de horeca.

Afgelopen week was het vooral de cultuursector die daartegen protesteerde. Met cultureel verantwoorde acties. En hopelijk helpt het.

Het woord cultuurlockdown is nieuw en maakt duidelijk dat het woord lockdown samenstellingen kan vormen met woorden ter aanduiding van economische sectoren: industrielockdown, horecalockdown, detailhandelslockdown – nu het woord cultuurlockdown is geïntroduceerd zijn die andere ook mogelijk. Ook dat kan de waarde van een nieuwe samenstellingen zijn: dat het de introductie van vergelijkbare samenstellingen gemakkelijker maakt.

Definitie

cultuurlockdown (de, -s) lockdown van de cultuursector