ouderschapsspijt

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen vrijdag debuteerde het woord ouderschapsspijt in De Telegraaf:

Niet voor iedereen is kinderen krijgen het hoogtepunt van het bestaan. Ouderschapsspijt moet uit de taboesfeer.

Waarschijnlijk zei de Poolse psycholoog Konrad Piotrowski dat overigens niet in het Nederlands en bedacht De Telegraaf zelf het woord ouderschapsspijt voor de uitkomsten van het onderzoek van Piotrowski. Hij hield dat onderzoek onder 1175 Poolse ouders in de leeftijd tussen de 18 en 40 jaar en 1280 ouders tussen de 18 en de 30 jaar. De uitkomst is dat ruim 10% van de stellen het betreurt een of meer kinderen te hebben gekregen. Op Twitter gebruikte demograaf Jan Latten overigens een ander woord voor dit fenomeen: babyberouw.

Als zoveel mensen met het verschijnsel te kampen hebben, moet er vroeg of laat wel een woord voor komen, en dan is ouderschapsspijt waarschijnlijk geschikter dan het overigens fraai allitererende woord babyberouw, omdat (jonge) ouders waarschijnlijk geen spijt hebben van een enkel individu (de baby), maar van de verantwoordelijkheden en lasten die het ouderschap met zich mee brengen.

Definitie

ouderschapsspijt (de, g.mv.) spijt kinderen te hebben gekregen die ouders op enig moment in hun leven kunnen ervaren, bv. als gevolg van de lasten en verantwoordelijkheden die het ouderschap met zich meebrengen