alcoholklok

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een van de coronamaatregelen die het kabinet afgelopen dinsdag bekendgemaakt heeft, is het tijdelijk stilleggen van alcoholverkoop na acht uur ‘s avonds. Premier Rutte zei daarover:

We hebben geen avondklok, maar wel een soort van alcoholklok.

En daarmee hebben we meteen een nieuw woord, want alcoholklok is althans nog niet eerder in een krant of tijdschrift aangetroffen. Hoe we het woord moeten interpreteren, was meteen duidelijk, want het werd afgezet tegen een oud en vertrouwd woord: avondklok. Met de betekenis daarvan in het achterhoofd weten we meteen dat alcoholklok verwijst naar een verbod dat wordt opgelegd aan avondwinkels, supermarkten en slijters om na een bepaald tijdstip alcohol te verkopen

Nu we eenmaal alcoholklok eenmaal hebben mogen omarmen als variant op avondklok, kunnen er gemakkelijk nieuwe woorden worden geïntroduceerd die op een vergelijkbare manier mogen worden geïnterpreteerd. Cannabisklok, lachgasklok, prostitutieklok, demonstratieklok – met een beetje fantasie weet de lezer deze woorden voortaan feilloos te duiden. Zo werkt taal: als je op basis van de structuur van een woord en de kennis van analoge gevallen eenmaal een verwachtingspatroon hebt ten aanzien van een woordvorm, kun je die vaak feilloos interpreteren.

Definitie

alcoholklok (de) aan slijters, supermarkten, avondwinkels e.d. opgelegd verbod om na een bepaald tijdstip alcohol te verkopen: een alcoholklok instellen; gevormd naar analogie van avondklok