apr23

speculyse

Categorie // Woord van de dag

Onlangs liet iemand bij Pauw & Witteman (ja, ook de redactie van het Woord van de Dag kijkt weleens tv) het woord speculyse vallen. Ook in de Volkskrant van 17 april jongstleden was dat woord te lezen en eerder dit jaar, op 21 januari 2013, schreef het Reformatorisch Dagblad: ‘het zou wel goed zijn om zoals filosoof Rob Wijnberg ooit voorstelde een groot aantal journalistieke producties dat zich nu nog siert met de naam analyse voortaan net iets anders aan te duiden, namelijk als speculyse. Leuke, boeiende beschouwingen. Maar niet bedoeld om al te serieus te nemen.’ Zo weten we meteen wat met speculyse bedoeld wordt.

Speculyse maakte op 21 november 2012 zijn debuut in een Nederlands medium. De Groene Amsterdammer schreef over de versmelting van nieuwsanalyse en commentaar in NRC Next tot een nieuwe journalistieke mengvorm,  'door de redacteuren niet zonder zelfspot aangeduid als speculyse'.

Het lijkt er inderdaad op dat het woord speculyse - gevormd van het eerste deel van speculatie en het laatste deel van analyse - is ontstaan ten burele van de NRC Next-redactie, waarschijnlijk in 2011 of 2012. Wie weet zal een NRC-redacteur ooit nog eens uitsluitsel kunnen geven over de precieze ontstaansdatum, want dan kan het woord meteen goed gedateerd worden als het in de Dikke Van Dale wordt opgenomen. Want daar zal het wel van moeten komen, dankzij de recente proliferatie van deze term voor ‘speculatieve analyse, bijvoorbeeld van actuele gebeurtenissen’, die inmiddels ook op internet regelmatig wordt aangetroffen.

© Taalbank, 23 april 2013

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast